Knaperstekta spjäll med sherryäpplenBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Knaperstekta spjäll med sherryäpplen

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h( + 24 h )

    • 9 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 2 kilo

      Revbensspjäll med svål
    • 4 msk

      Salt
    • 4 msk

      Svartpeppar (nymald)
    • 12 klyfta

      Vitlök
    • 6 st stor

      Äpple
    • 1 dl

      Sherry (torr)
    • 2 msk

      Honung
    •  

      Matfett (smör)
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 180°C.
       
    2. Skär med vass kniv svålen på spjällen i ett fint rutmönster. Gnid in kött och svål rikligt med salt och peppar.
       
    3. Lägg revbenet med skinnsidan nedåt på ett galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugnen. Häll vatten på plåten. Fyll på mer vid behov. Ös spad på köttet då och då.

      Vänd köttet efter 1 timme och stek ytterligare i 1 timme. Ös spad på svålen då och då.
       
    4. Skala och koka potatis.
       
    5. Skala och koka hela vitlöksklyftor i 10 minuter. Ta ur dem ur kastrullen och låt rinna av.
       
    6. Sätt grillen på 275° och grilla tills svålen är knaprig, men inte svartbränd. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
       
    7. Kärna ur och klyfta äpple. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och stek dem mjuka i cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöksklyftor, sherry

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Fläsk- och korvrätter är i allmänhet kraftfulla och smakrika. Framdelskött som karré och revbensspjäll är fett- och kalorikt samt smakrikt. Kovar mestadels likaså. Sådant kött kombineras gärna med andra kaloririka och smakrika eller   LÄS MER
Kockens tips!

Tyvärr, för oss knaperälskande fettorädda, är det svårt att finna spjäll med svål i handeln. Oftast kan de dock beställas, så var ute i god tid.

Den knaperstekta svålen kan med fördel skäras av från spjällen och serveras vid sidan om t.ex. som drinktilltugg. Skär då också bort en del av det överflödiga fettet innan servering.

För att hela svålen skall bli knaprig måste fettet kunna rinna av från svålen. Servera svålen varm, efter någon timme blir den mjuk.

Kommentar
Om oss