Märgpipa, benfri samt med ben

Bog av oxe

(märgpipa, bogstek)

Engelsk översättning shoulder of beef, arm pot roast

Fransk översättning macreuse, épaule

Tysk översättning Bug, Schulter

Spansk översättning espaldilla de carne

Bog är den övre delen av nötdjurets framben och en del av bröstkorgen.

Bogstek är är den stora muskeln som sitter mellan skulderbladet och frambenet, dvs underarms­muskeln.

Märgpipa har ett stort ben i ena änden, vilket är armbågsdelen som sitter kvar.

Bogen är ett bra och smakrikt stycke kött, ett magrare alternativ (4% insprängt fett) än högrev (8%). Köttet är hårdare i konsistensen och skall kokas något längre. Det faller inte heller sönder lika lätt som högreven.

Bog säljs i bit eller som grytbitar. Köper man en hel bog eller märgpipa sitter det en ganska kraftig sena nästan mitt i bogen som bör skäras bort.

VIKT, PORTIONSVIKT Bog av oxe

En hel bogstek väger vanligen 1-1,5 kg. Beräkna runt 200 gram råkött per portion, vilket ger runt 140 gram tillagat.


TILLAGNING & TEMPERATUR OXBOG

Bog är ett bra alternativ till högrev när man vill ha kött som inte faller sönder lika lätt, m.a.o. som stek, strimlat, skivat och småtärnat kött. Som grytbitar passar det liksom högrev i allehanda grytor, till pepparrotskött, kalops och köttsoppa. 

Bogsteken, med sina lite mindre fibrer, är speciellt lämplig för stekning vid låg temperatur under lång tid i ugnen, t.ex. i form av tjälknöl. En väl mörad bog kan användas till porterstek eller slottsstek. Bräserad bog blir sjömansbiff.

Bogkött kräver ganska lång tillagningstid. Kokt bog med ben ger en mustig buljong som kan användas som stomme i grytor och soppor.

Beräkna 200 gram råkött utan ben per portion.


UGNSLAGA Bogstek
Ej klar

Råvikt

Ugns-

Inner-

Tillagning

Matvikt

kg

temp  °C

temp °C

timmar

gram

1,2

75-100

75-85

5-10

800

 

125

75-85

1-2

 

 

175

75-85

 

 



BRÄSERA Bogstek
Bryn köttet runt om i smör i grytan till fin yta.
Skivad bogstek bryns i omgångar,
Tillsätt vätska och övriga ingredienser.
Låt sjuda under lock. Skivad i ca 1 timme.
Stek i 1,5-2 tim till innertemp. 75-80ºC.
Tillse att det inte kokar torrt.


KOKA bogstek hel bit
Lägg i kastrull, koka upp och skumma av.
Tillsätt kryddor och andra smaksättare.
Låt sjuda i 1,5-2 tim till innertemp. 75-80ºC.
Ta av från plattan, låt svalna i spadet 15 min.
 

Recept med Bog av oxe

Det finns 2 recept med Bog av oxe

Annonser