Blender, bild Electrolux (klicka för större bild)

Barmaskiner

(blender, ismaskin)

För att blanda drinkar behövs en elektrisk blender. Den består av en glasbehållare med lock, som är fästad vid en motor som driver vassa knivar.

Blendern används för att krossa/mosa is, frukt o.d. Drinkar med issörja benämns frozen, t.ex. Frozen Margarita, eller frappé om det är likör med issörja.

Har man inte en blender kan ev. en matberedare eller stavmixer användas, med stor risk för att denna förstörs. Att krossa stora isbitar kräver vassa stryktåliga knivar. Alternativt lägg is i en handduk och banka sönder isen.

En ismaskin är nödvändig för professionella barer och en lyx i hemmabaren. Det går åt mycket is om drinkarna skall tillredas på riktigt sätt. Förutom själva drinken skall även glasen och shakern kylas med is.  

Testa gärna skillnaden mellan en dry martini som hällts  upp i kylt glas, respektive i ett rumstempererat glas. Att låta isbitar ligga kvar i drinkarna passar ibland, men ibland förstörs drinken av utspädningen.

Läs mer

Olsson/Landerberg: Bartender

Bild: Electrolux

Annonser