Brioche - smörrikt bröd av vete

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Brioche - smörrikt bröd av vete

Lägg till ingredienser

Sats: 1

Vetemjöl

500,0 

gram

Ägg

6,0 

styck

Smör

450,0 

gram

Salt

1,0 

msk

Strösocker

2,0 

msk

Mjölk

2,0 

msk

Jäst (färsk)

50,0 

gram

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 1352 gram)

Ingredienser

Vetemjöl 500,0 gram  

Ägg 6,0 styck  

Smör 450,0 gram  

Salt 1,0 msk  

Strösocker 2,0 msk  

Mjölk 2,0 msk  

Jäst (färsk) 50,0 gram  

 

Kock: Petter

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (1 tim + 8 tim )

  1. Använd en hushållsmaskin med degkrok eller blanda mycket väl med träslev e.d. Se till att smöret är rumsvarmt.

  2. Värm mjölken fingervarmt, 37ºC. Rör ut jästen i mjölken med en sked.

  3. Blanda mjöl, salt och socker i en stor bunke. Tillsätt vätskan och blanda ner ett ägg i taget. Tillsätt smör klickvis och blanda/knåda tills degen är helt slät (klumpfri). Täck över degen med en handduk och ställ svalt över natt. 

  4. Nästa dag: Knåda degen och lägg den i en eller flera smörade formar och låt jäsa under handduk till dubbel volym cirka 1 timme.

  5. Sätt ugnen på 150ºC.

  6. Sätt in brödet mitt i ugnen på ett galler och grädda 40-60 minuter. Stick en sticka i brödet och känn att stickan är torr (=klart).

Kockens kommentar

En brioche är ursprungligen ett litet jäsdegsbröd med mycket smör gräddat i pastejform. Äts som frukostbröd, eller fylls med ragu på kött, grönsaker eller frukt. Namngivet efter landskapet Brie, öster om Paris. Franska: brier = knåda.

Fler recept inom Vitt bröd

Liknande recept som Brioche - smörrikt bröd av vete

Annonser