Sjurygg

Sjurygg

(stenbit, kvabbso)

Latin: Cyclopterus lumpus

Engelsk översättning lumpsucker, lumpfish

Fransk översättning lompe, lump

Italiensk översättning ciclottero, lumpo

Tysk översättning Seehase, Steinbeisser, Lump

Spansk översättning cicloptero, lumpo, tipo pez locha

Sjurygg tillhör familj sjuryggar inom ordning kindpans­rade fiskar. Den har ett egendomligt utseende. Det är en riktig tjockis, med tjock hud utan fjäll och rader av taggiga vårtknölar längs kroppssidan och ryggen. Bukfenorna bildar en sugkopp, med vars hjälp den kan suga sig fast vid stenar.

Fisken är mer känd som stenbit, vilket är namn på hanen. Honan benämns kvabbso. Sjuryggens rom säljs som stenbitsrom, trots att den kommer från honan.

Sjurygg kan bli över halvmetern lång (honan) och väga upp till 6 kg. Den lever på grunt vatten ofta fastsugen på stenar under feb-aug. Övriga månader på djupare vatten vanligen på 10-20 m, men kan vistas ner till 400 m. Före­kommer fån Nordamerika, via Grönland och Vita Havet, ner till Biscaya utanför Frankrike. Förekommer allmänt i svenska vatten från Bohuslän till Luleå i Östersjön.

Sjurygg har begränsad betydelse som matfisk, men är inte desto mindre en välsmakande fisk. Som regel äter man endast hannen dvs stenbit, medan man av honan tar vara på rommen.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Bohusfisk

Svensk Fisk

Recept med Sjurygg

Det finns 1 recept med Sjurygg

Annonser