Mizuna, mibuna

Mizuna, mibuna

(japansk kål /-senap, kyona, mibuna)

Latin: Brassica rapa var. nipposinica/el. japonica

Engelsk översättning japanese mustard

Fransk översättning mizuna, kyona

Italiensk översättning mizuna, kyona

Tysk översättning Senfkohl, mizuna, kyona

Spansk översättning mizuna, kyona

Mizuna är en senapsört och tillhör familj ärtväxter. Den är släkt med rucula, som den också i viss mån liknar till utsende och i smak. Den har odlats i Japan sedan urminnes tid, men härstammar sannolikt från Kina, där namnet är shui cai (på mandarinspråket).

Mibuna är en variant med släta blad.

Odling: Mizuna kan odlas på friland, i växthus och i kruka på balkong eller innomhus. Se Odla minisallat.

Jordmån: Mullrik, fuktighetsbevarande, väldränerad. 
Förodling: Mitten maj-mitten juni.
Direktsådd: Juni-augusti för skörd juli-oktober.
Radavstånd: 4 dm. Plantavstånd 2,5 dm. 


ANVÄNDNING

Det är de unga, flikiga/taggiga och späda bladen som används i sallader o.d. Smaken är mild, sötaktig med inslag av kål och senap. Bladen är goda i nykokt pasta eller till wokad kyckling. Ingår i en klassisk sydfransk sallad vid namn mesclun. Passar i sallader, kan tillsättas i soppor och stekas lätt.

Alternativ: Rucola.
Säsong: Säljs till och från året om i butik.
Förvaras kallt, +2-4°, gärna i plastpåse. Hållbar uppemot en vecka.

Läs mer

Odla minisallat

Annonser