Hemrostad (röd) & färdigrostad (gul) lök

Rostad lök

Rostad lök är varmtorkad eller stekt lök, vanligtvis tillredd av gul lök. Formellt är den sällan "rostad" dvs torrstekt, utan stekt i matfett. Att den benäms rostad är för att den är torr och krispig till skillnad från annan stekt lök.

Hemrostad lök: Man kan själv rosta lök. Finhacka lök. Värm stekpanna på medelhög värme. Tillsätt lite matolja, löken, lite salt och strö över en anings matlagningsmjöl. Stek 5-10 minuter, tills den blivit knaprigt brun. Vänd löken då och då. Löken kan tillagad vara lite mjuk. Får den ligga ett par dagar så torkar den och blir krispig. Alternativt kan man torka den på svag värme i ugn.

  • Smak: Tydlig stek- och löksmak. Krispig konsistens.
  • Alternativ: Stekt lök.
  • Försäljning: Säljs färdigstekt i burk.
  • Förvaras torrt och mörkt. Lång hållbarhet.


ANVÄNDNING


Passar som krydda till sallader, smörgåsar. korv, kötträtter mm.

Läs mer

Gul lök

Om matlök

Recept med Rostad lök

Det finns 9 recept med Rostad lök

Annonser