BondbrödBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Bondbröd

  • 1 voting
    1Recension
    • 2 h

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Antal bröd

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 5 dl

      Vatten
    • 50 gram

      Smör
    • 2 tsk

      Salt
    • 2 tsk

      Kummin (hel)
    • 2 msk

      Sirap (mörk)
    • 1.50 liter

      Lantbrödsmjöl
  • Gör så här:
    1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37°C) och häll över jästen så att den löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett i vätskan.

    2. Tillsätt sirap, salt och kummin. Mät upp mjöl och tillsätt det under omrörning men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i 30-40 minuter.

    3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två limpor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör ett fint mönster genom att klippa tre skåror med en sax. Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk.

    4. Sätt ugnen på 200°C.

    5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kommentar
Om oss