Vit chokladmousse med kiwisåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vit chokladmousse med kiwisås

  • 0 voting
    0Recension
    • 25 min( + 3 h )

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 200 gram

      Vit choklad
    • 1 styck

      Ägg
    • 1 styck

      Ägg (gula)
    • 2 msk

      Cointreau
    • 1.50 styck

      Gelatinblad
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • Sås:
    • 4 styck

      Kiwi
    •  

      Florsocker
    • Garnering:
    • 4 styck

      Physalis
    •  

      Mörk blockchoklad
    •  

      Bakplåtspapper
  • Gör så här:
    1. Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.
       
    2. Sätt ner en rostfri bunke i en kastrull med sjudande vatten, lägg i den vita chokladen och låt den smälta i vattenbadet.
      Tag bunken ur badet och låt chokladen svalna något.
       
    3. Sätt ner en annan rostfri bunke i det sjudande vattenbadet och tillsätt ägg och äggula. Vispa tills äggsmeten börjar tjockna. Krama gelatinet lätt och smält ner det i äggsmeten.
       
    4. Tag bunken ur kastrullen och låt äggsmeten svalna under vispning. Tillsätt därefter den vita chokladen klickvis under omrörning. Häll på cointreau.
       
    5. Vispa grädden till tjockt skum i en skål och vänd ner äggsmeten försiktigt i grädden. Ställ moussen kallt i några timmar.
       
    6. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Doppa physalis i chokladen. Låt torka. Tag resten av chokladen och "rita" dekorativa choklad­trådar på smörpapper. Låt torka.
       
    7. Sås: Dela kiwifrukterna och gröp ur fruktköttet med en sked. Kör fruktköttet i en mixer/matberedare, tillsammans med florsocker tills det blir en slät puré.
       
    8. Inför servering: Forma moussen till ägg och lägg upp i dekorativa glas. Häll över kiwisås och dekorera med chokladkrea­tionerna. Servera.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Punkt 1-7 förbereds lämpligen minst 3 timmar före servering.

Kommentar
Liknande recept
Om oss