Mjukt tunnbröd

Mjukt tunnbröd

(läfsa, lefsa, läfsor, lefsor)

Engelsk översättning soft thin flat unleavened bread

Tunnbröd är ojäst bröd, som förr bakades av korn- eller havremjöl, vatten och salt, men som numera bakas främst av råg- och vetemjöl. Ibland förekommer tillsats av anis eller fänkålsfrön. Degen kavlas ut till tunna hålnaggade kakor som gräddas i ugn, eller på spis i stekpanna, eller på ett tunnbrödsjärn. Tunnbröd kan vara mjukt eller hårt.

Tunnbröd är en norrländsk specialitet som går tillbaka på vårt mest ursprungliga sätt att baka bröd. Redan på 1500-talet fanns sprött tunnbröd i hushållen, som kunde sparas upp till 20 år.

Mjukt tunnbröd bör helst ätas dagsfärskt. I handeln finns dock mjukt tunnbröd med lång hållbarhet. Kan ätas som smörgås med smör, ost, sylt e.d. Används ofta till matiga tunnbrödsrullar med varierande innehåll. En klassiker är tunnbrödsrulle med korv och mos, liksom tunnbrödsrulle med surströmming. 

Läfsa är en värmländsk/norsk variant av tunnbröd, dvs mjukt ojäst tunt bröd. Brödet gräddas på glöd eller i panna. Bör ätas dagsfärsk. Havreläfsa serveras vikt eller ihoprullat med smör och socker/sirap.

Läs mer

Recept mjukt tunnbröd

Recept med Mjukt tunnbröd

Det finns 24 recept med Mjukt tunnbröd

Annonser