Rosmarinsdoftande lammfilé

Rosmarinsdoftande lammfilé

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 18 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Lammytterfilé
    • 150 gram

      Kantareller (färska)
    • 1 msk

      Ättikssprit till lag
    • 2 msk

      Strösocker till lag
    • 2 msk

      Vatten till lag
    • 1 tsk

      Rosépeppar (hel)
    • Glasyr:
    • 4 kvist

      Rosmarin (färsk)
    • 2 msk

      Honung
    • 2 msk

      Balsamvinäger
    • Risotto:
    • 50 gram

      Smör
    • 2 styck

      Schalottenlök
    • 4 dl

      Avorioris
    • 2 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 6 dl

      Vatten
    • 1 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 1 dl

      Vispgrädde
    • 100 gram

      Västerbottenost (31%)
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv osten grovt. Skala och hacka scharlottenlöken grovt.

    2. Sätt ugnen på 150°C.

    3. Koka upp vatten och lägg i kantarellerna i 1 minut. Ta ur. Lägg i skål.

    4. Koka upp ättika, socker och vatten. Häll det över de kantarellerna. Rör ner rosépeppar och ställ in blandningen i kylen.

    5. Värm en tjockbottnad kastrull till medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Rör om.

    6. Tillsätt vitt vin, fond + hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten tills riset är lagom mjukt (tar cirka 20 minuter).

    7. Blanda riset med grädde, riven ost, salt och peppar.

    8. Värm samtidigt en stekpanna på högsta värme. Stek lammet i lite olja tills den fått fin färg runt om. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.

    9. Rör ihop hackad rosmarin, honungen, balsamvinägern. Pensla köttet med blandningen. Spara hälften till servering.

    10. När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i 10-12 minuter.

    11. Lägg upp på tallrikar: Forma risotton till ett ägg. Dela lammet i två tre bitar. Ringla över resterande honungsblandning. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Garnera med rosmarinkvist.

KOCK: Rent-a-ChefRent-a-Chef

Uppdragsgivare:www.rentachef.nuwww.rentachef.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Lammrätter är vanligtvis smakrika oavsett om de är magra eller kraftfulla rätter. Dels är lammkött ganska smakrikt i sig självt, dels brukar kryddning och tillbehör vara smakrika. Smakrika rätter kräver smakrika drycker.  LÄS MER
Kockens tips!

Kommentar
Om oss