Skånsk brunkål av vitkål

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Skånsk brunkål av vitkål

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vitkål

1.0 

kilo

 

Sirap (ljus)

1.0 

dl

Soja

2.0 

msk

Ättikssprit (12%)

2.0 

msk

Vatten

5.0 

dl

Kycklingfond (konc)

1.0 

msk

el. skinkspad

 

Matfett till stekning

 

 

Salt & peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Äpple (syrligt)

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 343 gram)

Ingredienser

Vitkål 1.0 kilo  

 

Sirap (ljus) 1.0 dl  

Soja 2.0 msk  

Ättikssprit (12%) 2.0 msk  

Vatten 5.0 dl  

Kycklingfond (konc) 1.0 msk  

el. skinkspad 

Matfett till stekning  

Salt & peppar  

 

Tillbehör:

Äpple (syrligt)  

Kock: Pia

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (1 tim 25 min )

  1. Sätt ugnen på 200ºC.

  2. Skär bort kålens grova rotstock. Strima kålen t.ex. med osthyvel. Bryn kålen i matfettet i en gryta på medelvärme.

  3. Lägg över kålen i en ugnsfast form och ringla över sirap, soja och ättikssprit. Tillsätt vatten+fond eller skinkspad. Salta och peppra lätt.

  4. Ställ in formen i ugnen i 45-60 minuter.
    Rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med mer vätska.

  5. Garnera eller servera med äpple. Använd gärna en matring för fin form.

Kockens kommentar

Brunkål passar bl.a. till skinka, revbensspjäll eller fläskkorv. Brunkål, på gammeldags skånskt maner, görs på strimlad vitkål enligt detta recept. Det finns dock en variant av bladkål som har brunaktiga blad och benämns brunkål.

Passar till

Julskinka

Revbensspjäll

Fläskkorv

Alt: Rödkålssallad

Fler recept inom Kålsallader

Liknande recept som Skånsk brunkål av vitkål

Annonser