Fikon - färsk

Fikon - färsk

Latin: Ficus carica

Engelsk översättning figs

Fransk översättning figues, bélone/Provence

Italiensk översättning fichi, fico

Tysk översättning Feigen

Spansk översättning higo

Fikon är en art i släkte fikusar inom familj mullbärs­växter. Det är en buske eller träd upp till 10 m högt, med handflikiga blad. Späda vårblad är lätt blålila, men blir sedan mörkgröna. Trädet ursprung är osäker, men troligtvis från Sydostasien. Fikon har odlats i 1000-tals år bl.a. i östra Medelhavsområdet.

Frukten/bäret är blålila med matt yta. Den är rund med en markerad toppspets, cirka 5 cm i diameter. Fruktköttet är rött med vita inslag och har grynig konsistens pga en mängd små mjuka ätbara kärnor.

Färska mogna fikon är mycket smakrika med sötsyrlig smak. Torkade fikon är mycket söta.

Färska äts hel med eller utan skal, som dessert eller som tillbehör till mat. Av fikon tillverkas bl.a. marmelad, sirap och sprit. Konserverade fikon är mycket söta.

Säsong: Hela året. Bäst maj-okt (Medelhavsomr.)

Förvaras kallt 3-8°.

Hållbarhet: Kort, upp till 1 vecka.
Omogna mognar snabbt i rumstemperatur.
Hanteras varsamt.

Läs mer

Torkade fikon

Morton: Fruits of Warm Climate

Recept med Fikon - färsk

Det finns 11 recept med Fikon - färsk

Annonser