Quiche lorraine - fransk fläskpaj

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Quiche lorraine - fransk fläskpaj

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

2,5 

dl

Salt

2,0 

tsk

Smör

75,0 

gram

Ägg

1,0 

styck

Plastfilm

 

 

 

Fyllning:

 

Rökt fläsk (el. rimmat)

150,0 

gram

Ägg

2,0 

styck

Crème fraiche

2,0 

dl

Hårdost (riven)

200,0 

gram

Muskot (riven)

1,0 

krm

Salt & vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette

1,0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Réserve de la Condamine

Smakrikt rött vin
Pris: 69 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 281 gram)

Ingredienser

Pajdeg:

Vetemjöl 2,5 dl  

Salt 2,0 tsk  

Smör 75,0 gram  

Ägg 1,0 styck  

Plastfilm  

 

Fyllning:

Rökt fläsk (el. rimmat) 150,0 gram  

Ägg 2,0 styck  

Crème fraiche 2,0 dl  

Hårdost (riven) 200,0 gram  

Muskot (riven) 1,0 krm  

Salt & vitpeppar  

 

Tillbehör:

Baguette 1,0 styck  

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Pajdeg: Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ägg och kallt smör skuret i bitar. Knåda degen väl och forma till en boll. Linda in i plastfilm. Lägg i kylskåp i 1 timme.

  2. Smöra en pajform.
    Kavla ut degen tunt.
    Tryck ut degen i formen.
    Nagga degen med en gaffel.
    Sätt ugnen på 220°C.

  3. Paj: Hacka fläsket smått och stek på medelhög värme i en panna tills det börjar ta färg. Låt rinna av på hushållspapper.

  4. Vispa ägg och rör ner créme fraiche. Krydda med muskot och peppar. Fördela fläsket i pajformen. Häll över äggblandningen. Riv hårdost över pajen. Grädda mitt i ugn i cirka 30 minuter. Servera pajen varm.

Kockens kommentar

Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rätten, namngiven efter distriktet, uppfanns av en bagare i Nancy någon gång på 1500- talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).

Fler recept inom Köttpajer

Liknande recept som Quiche lorraine - fransk fläskpaj

Annonser