Pâte brisée - fransk pajdeg med ägg på klassiskt vis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Pâte brisée - fransk pajdeg med ägg på klassiskt vis

Lägg till ingredienser

Sats (form 25cm): 1

Vetemjöl

3.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Smör

125.0 

gram

Ägg (gula)

1.0 

styck

Vatten

2.0 

msk

 

Plastfilm

 

 

Pajform (låg kant)

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 345 gram)

Ingredienser

Vetemjöl 3.0 dl  

Salt 1.0 krm  

Smör 125.0 gram  

Ägg (gula) 1.0 styck  

Vatten 2.0 msk  

 

Plastfilm  

Pajform (låg kant)  

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )

  1. Blanda mjöl och salt på ett bakbord. Gör en ring av mjölet och tillsätt kallt smör i små bitar. Knåda ihop med fingrarna.

  2. Gör en grop i mitten av mjölsmöret och tillsätt äggula och lite vatten. Använd fingertopparna och blanda ut ägg och vatten med mjölet lite i taget. Knåda ihop till en boll och bearbeta degen till en jämn deg.

  3. Lägg degen, inlindad i plastfilm eller i en plastpåse, i kylskåpet i minst 30 minuter, helst i 2 timmar eller över natt.

  4. Smörj en pajform med matfett. Kavla ut en tunn deg (<3mm) och lägg i pajformen. Skär bort kanterna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.

  5. Förgrädda helst pajdegen 10-15 minuter i ugn på 200°C, vilket ger fastare pajskal.

Kockens kommentar

Äggula gör degen fastare. Gör gärna degen dagen före pajen skall lagas. Det går bra att blanda degen i en bunke.

Låter man deg med form stå i frysen en stund, så sjunker inte kanterna ner vid gräddning.

ALTERNATIV

Pajdeg

Pajdeg med socker

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Pâte brisée - fransk pajdeg med ägg på klassiskt vis

Annonser