Lammhals (klicka för större bild)

Lammhals

(halsfilé av lamm)

Engelsk översättning lamb neck

Fransk översättning cou d'agneau

Italiensk översättning collo dell'agnello

Tysk översättning Lammhals

Spansk översättning cuello del cordero

Lammhals avser hals och nacke. Köttet är fettrikt, hela 18%, vilket är mycket högt. Lammhals grovstyckas ofta som en bit tillsammans med ryggen.

Halsfilé är urbenad mittbit av halsen, en billig benfri bit.

Lammhals används mest som grytbitar till ragu, gulash, grytor och liknande, eller till lammfärs. Grytbitar skall vara ganska stora för att inte torka ut.

VIKT, PORTIONSVIKT Lammhals

Ungefär 30% är ben och senor.

Lammbogstek

Råvikt

Rens

Köttvikt

Lammhals

1 kg

300 g

700 g


Viktminskning vid tillagning är 25-30%. Vanligtvis används köttet som grytkött varvid fett och andra näringsvärden blir kvar i grytan.

Portionsvikt: Beräkna 275 gram råkött med ben till en normalportion eller 200 gram råkött utan ben. Ger cirka 140 gram tillagat kött.



TILLAGNING & TEMPERATUR LAMMHALS

Lammhals, bog och bringa har likartade köttegenskaper och måste kokas, bräseras eller ugnslagas under längre tid för att bli mört. Ben och fett är smakförhöjande och ger mustiga, smakrika gryor.

Tillagning bitar se avsnitt Grytbitar lamm.

Läs mer

Grytbitar lamm

Annonser