Mandelolja

Mandelolja

(sötmandelolja, bittermandelolja, persikokärneolja, aprikoskärneolja)

Latin: Oleum prunus dulcis dulcis, - amara

Engelsk översättning sweet -, bitter almond oil

Fransk översättning huile d'amande, - amères

Italiensk översättning olio di mandorle, - amaro

Tysk översättning Mandelöl, Bittermandelöl

Spansk översättning aceite de almendras, - amargo

Mandeloja är vegetabilisk olja som utvinns genom press­ning av söt- eller bittermandel, som innehåller ca 50 % fett.

Sötmandelolja är en ljusgul tunnflytande olja med angenäm smak och består till 95% omättade fettsyror. Används vid framställning av marsipan och till kosmetika.

Bittermandelolja är tunn och nästan färglös, med tiden gulnande. Stark doft och brännande smak. Mald mandel luktar inte, utan det är först i kontakt med vatten som lukten kommer fram. Används i små doser som smaktill­sats i drycker, godis, marsipan, bakverk och efterrätter.

Persiko- och aprikoskärneolja har samma funktion och liknande smak som beittermandelolja och används ibland som ersättare för denna.

Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
Förvaras svalt och mörkt.
Hållbarhet:  Lång hållbarhet, många månader.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Shenet

Recept med Mandelolja

Det finns 1 recept med Mandelolja