Äggost från Bohuslän (efterrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Äggost från Bohuslän (efterrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 12

Ägg

8.0 

styck

Standardmjölk

3.0 

liter

Grädde

5.0 

dl

Gräddfil

5.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Vasslereduktion

2.0 

liter

 

Tillbehör:

 

Hallonsylt

4.0 

dl

Äggostform

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 228 gram)

Ingredienser

Ägg 8.0 styck  

Standardmjölk 3.0 liter  

Grädde 5.0 dl  

Gräddfil 5.0 dl  

Strösocker 1.0 dl  

Vasslereduktion 2.0 liter  

 

Tillbehör:

Hallonsylt 4.0 dl  

Äggostform  

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (25 min + 2 tim )

  1. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i ca 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten hela tiden.

  2. Stäng av värmen när blandningen skär sig. Låt kastrullen stå kvar på plattan ca 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir det för löst.

  3. Tag upp äggostmassan ur vasslen med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil.

  4. Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik (en form med små hål i botten för att vassle ska kunna sippra ut). Låt stå i kyl minst 2 timmar.

  5. Servera med hallon eller björnbärssylt.

Kockens kommentar

Äggost är en svensk rätt från bohuslän. Den äts främst som efterrätt med björnbärssylt eller hallonsylt. Äggost kan, om man inte tillsätter socker, även serveras som en rätt vid till exempel bufféer. Passar då utmärkt till rökt lax. Ursprungligen hade man inlagd sill till, vilket även förekommer nuförtiden.

Vattenreduktion = borttagen vassle. Klicka på varan för närmare förklaring.

PASSAR TILL

Hemmagjord hallonsylt

Hemmagjord björnbärssylt

Fler recept inom Ostefterrätter

Liknande recept som Äggost från Bohuslän (efterrätt)

Annonser