Vitt formbröd - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Vitt formbröd - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Smör el. margarin

25,0 

gram

Mjölk el. vatten

5,0 

dl

Jäst (färsk)

50,0 

gram

Salt

2,0 

tsk

Strösocker

2,0 

tsk

Vetemjöl

1,3 

liter

Vetemjöl till utbak

2,0 

dl

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
(Portionsvikt: 682 gram)

Ingredienser

Smör el. margarin 25,0 gram  

Mjölk el. vatten 5,0 dl  

Jäst (färsk) 50,0 gram  

Salt 2,0 tsk  

Strösocker 2,0 tsk  

Vetemjöl 1,3 liter  

Vetemjöl till utbak 2,0 dl  

 

Kock: Spisa

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (2 tim )

  1. Smält matfett i en kastrull och tillsätt vatten eller mjölk. Värm spadet till 30-37ºC ("fingervamt"), ej över 40ºC. Jäst dör runt 45 grader. 
  2. Smula ner jästen i deglandare eller i en stor bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, socker och salt.
  3. Tillsätt mjöl och arbeta degen tills den blir slät, smidig och släpper från bunkens kanter. 3-5 minuter i degblandare, för hand tar det ungefär dubbelt så lång tid. 
  4. Strö lite mjöl på degen och lägg en handuk över bunken. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 30-40 minuter.
  5. Smörj under tiden en ugnsplåt eller två brödformar med matfett.
  6. Häll ut degen på mjölat arbetsbord (i maskin körs degen först någon minut). Knåda degen ordentligt med handflatorna och arbeta in extra mjöl alteftersom tills den blir blank och smidig. Den skall då inte längre fastna på händer och arbetsbänk.  
  7. Dela degen mitt itu för bröd (eller i mindre bitar för småbröd). Lägg i smord form eller på smord bakplåt. Låt degen jäsa under duk 30-40 minuter, till knappt dubbel storlek.
  8. Sätt ugnen på 240ºC. Den skall vara ordentligt varm innan brödet sätts in. Låt det gå 10 minuter extra efter det att termostaten visar rätt temperatur, innan brödinsättning.
  9. Naggas degens ovansida försiktigt med gaffel eller om degen snittas på ovansidan minskar risken att bröd spricker. Man kan använda stektermometer för att se när brödet är klart, vilket det är vid 96-98ºC innertemperatur. Man kan också prova med en sticka i brödet, som därvid skall vara torr när brödet är klart. 
  10. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Formar ställs på galler. Flytta gärna upp brödet ett steg efter halva tiden.
  11. Fem minuter innan brödet tas ut penslar man ytan med vatten eller sprayar med vattenspruta om man vill ha knaprig yta.
  12. Ta ut brödet och låt det stå en stund. Stjälp upp brödet försiktigt ur formarna. Lossa utefter kanterna med kniv om det fastnat. Lägg brödet på (ugns-)galler för att svalna. Lägg en duk över.

Kockens kommentar

Mjölk i stället för vatten ger fylligare bröd och finporigare inkråm. Matfett, salt och socker behövs inte, men ger degen bättre bakegenskaper och jämnare brödstruktur. Mjölk, smör och salt ger också smakrikare bröd.

Man kan baka med halva mängden jäst men då måste jäsningtiden förlängas upp till dubbla tiden. Längre jästid ger brödet ökad arom.

Hållbarhet: 3-5 dagar. Brödet kan frysas upp till 9 månader.

Fler recept inom Vitt bröd

Liknande recept som Vitt formbröd - grundrecept

Annonser