Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu

Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Rådjursfilé (ytterfilé)

800,0 

gram

el. hjortfilé

 

 

Brieost

100,0 

gram

Jalapeño (färsk)

1,0 

styck

Salt & peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0,8 

kilo

Smör

50,0 

gram

Matring

 

 

Sallat

200,0 

gram

 

Sås:

 

Schalottenlök

2,0 

styck

Vitlök

1,0 

klyfta

Vatten

2,0 

dl

Oxfond (konc.)

1,0 

msk

Rött vin

2,0 

dl

Timjan (torkad)

1,0 

tsk

Vinbärsgelé

2,0 

msk

Steksky

2,0 

msk

Smör

1,0 

msk

Matlagningsmjöl

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Fler dryckestips

(Portionsvikt: 502 gram)

Ingredienser

Rådjursfilé (ytterfilé) 800,0 gram  

el. hjortfilé  

Brieost 100,0 gram  

Jalapeño (färsk) 1,0 styck  

Salt & peppar  

 

Tillbehör:

Potatis 0,8 kilo  

Smör 50,0 gram  

Matring  

Sallat 200,0 gram  

 

Sås:

Schalottenlök 2,0 styck  

Vitlök 1,0 klyfta  

Vatten 2,0 dl  

Oxfond (konc.) 1,0 msk  

Rött vin 2,0 dl  

Timjan (torkad) 1,0 tsk  

Vinbärsgelé 2,0 msk  

Steksky 2,0 msk  

Smör 1,0 msk  

Matlagningsmjöl  

Kock: Petter

Uppdragsgivare: Spisa.nu

Tillagning (35 min )

  1. Sätt ugnen på 190°C.

  2. Skala och hacka scharlottenlök och vitlök. Finhacka jalapeno. Skala och tärna potatisen. Skölj potatisen i kallt vatten och låt rinnan av. Förbered sallad.

  3. Skär köttet i stora bitar. Salta lätt. Tag en ringform som är ca 5 cm bred. Pressa ner kött och gör en grop i mitten. Fyll gropen med ost och hackad jalapeno. Salta och peppra.

  4. Sätt köttet i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt vila övertäckt i 10-15 minuter innan ringformen tas av.

  5. Sås: Hetta upp matfettet i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter utan att bränna.

  6. Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till hälften i cirka 5 minuter.

  7. Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med (silad) köttsky, vinbärsgelé och peppar. För tjockare sås tillsätt lite matlagnings­mjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Håll den varm på svag värme.

  8. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatisen i omgångar tills  knaprig. Salta och peppra lätt. Lägg tillbaka i pannan och håll det varmt.

PASSAR TILL

Rödvinssås

Fler recept inom Hjort, rådjur

Liknande recept som Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

Annonser