Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås

  • 1 voting
    1Recension
    • 2 h

    • 17 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Reninnanlår
    •  

      Plast- & aluminiumfolie
    •  

      Salt & peppar
    • Gratäng:
    • 0.50 kilo

      Potatis
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 2 dl

      Mjölk
    • 2 dl

      Grädde
    • Sås:
    • 6 dl

      Rött vin
    • 1.50 msk

      Strösocker
    • 2 msk

      Kalvfond (konc)
    • 2 stänk

      Matlagningssoja
    • 200 gram

      Smör
    • 1 msk

      Matlagningsmjöl
    • Tillbehör:
    • 2 styck

      Morot
    • 1 huvud

      Broccoli (färsk)
    • 12 styck

      Grön sparris (färsk)
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 100°C.

    2. Sous-vide: Rulla in köttet i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Sätt i ugn i cirka 1 timme, till innetemperatur är 60-65°C.

    3. Sätt ugnen på 150°C.

    4. Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Lägg i kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Låt småkoka tills krämigt. Häll över i en ugnssäker form och ställ in i ugn i cirka 20 minuter, tills fin gyllenbrun färg.

    5. Ansa rotsaker/grönsaker och skär i bitar. Koka upp vatten och förväll. Morötter i 5 minuter, broccoli och sparris 2 minuter.

    6. Sås: Koka ner vinet tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond, soja och koka in det i ytterligare några minuter.

    7. Vispa ner smör klickvis. När de första klicken löst sig i såsen, ta en ny klick.
      Smaka av med salt.

    8. Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Rör om i 3-5 minuter. Såses skall dock vara lättflytande.

    9. När köttet är klart i ugnen, ta ut och bryn runt om i en panna på högsta värme.  

KOCK: D GripevallD Gripevall

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är oftast mager, smakrik mat. Klassas de som kraftfulla beror det på tillbehören. Rätterna är vanligen "medel" men tillbehör som pommes frites eller rösti gör rätten fettrik och kraftfull. Serveras söta tillbehö  LÄS MER
Kockens tips!

Sous-vide är en tillagningsmetod som innebär att råvaran eller rätten förseglas i plastför­pack­ning (egentligen vakumförpackad). Därefter tillagas den vid låg värme (ca 60°C) och kyls snabbt av, varefter den kan förvaras i kylskåp i cirka 2 veckor.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Mörk rödvinssås

Mörk rödvinssås

17 minEnkelt

Om oss