Bifteki - grekiska lammfärsbullarBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Bifteki - grekiska lammfärsbullar

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 15 min

    • 19 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Lammfärs
    • 100 gram

      Spenat (fryst, hackad)
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 1 styck

      Ägg
    • 3 msk

      Kalvfond (konc)
    • 100 gram

      Fetaost (i kuber)
    • 2.50 liter

      Vatten
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    •  

      Olivolja till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Gurkyoghurt:
    • 5 dl

      Yoghurt (naturell)
    • 1 styck

      Gurka
    • 1 msk

      Dill (finhackad)
    • 0.50 dl

      Olivolja
    • 1 msk

      Vitvinsvinäger
    • Citronsås:
    • 1 dl

      Grädde (matlagnings-)
    • 1 styck

      Citron
    • 1.50 msk

      Matlagningsmjöl
    • Tillbehör:
    • 8 styck

      Potatis
  • Gör så här:
    1. Gurkyoghurt: Skala, hacka/mosa vitlök.
      Finhacka gurka och dill. Blanda alla ingredienserna och ställ in i kylskåp.

    2. Tina spenat, krama ut vattnet och hacka. Skala och finhacka/mosa vitlök. Skala och skär potatis i klyftor.

    3. Blanda färs med spenat, vitlök, ägg och 1/4-del av fonden till en smidig smet. Smaka av med salt, peppar och timjan. Forma köttbullar och tryck in en kub ost.

    4. Skär citronerna i klyftor och koka dem med potatis i saltat vatten på medelvärme i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av.

    5. Stek potatisen i matolja på hög värme i 3 minuter. Krydda. 

    6. Bryn bullarna hastigt runt om i matolja på hög värme i en stekpanna ett par minuter.

    7. Koka upp vatten med resten av fonden i en kastrull. Lägg i bullarna och låt sjuda i cirka 10 minuter.

    8. Citronsås: Blanda såsingredienserna i kastrull och låt sjuda i 5 minuter.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Köttfärsrätter är mestadels smakrika måltider, men kan ibland vara syrliga t.ex. tack vare ett syrligt tillbehör som gurkyoghurt till grekiska lammfärsbullar.  LÄS MER
Kockens tips!

Bifteki är en klassisk grekisk rätt, som lagas på många sätt. Vitlök, timjan, mynta och persilja är vanliga ingredienser i frikadellerna, dvs lammfärsbullar som kokas.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kryddiga lammfärsbullar
0 voting
Grekisk sill

Grekisk sill

15 minEnkelt

Om oss