Salladslök

Salladslök

(sallatslök, piplök, vårlök, grön lök)

Latin: Allium fistulosum

Engelsk översättning spring onion, scallion, green onion

Fransk översättning ciboule

Salladslök ser ut som en liten purjolök och blir upp till 3 dm hög. Den bildar inte lök utan består av ihåliga stjälkar och blad. Den nedre delen som växer under jord är vit och blasten ovan jord är grön. Det finns även röd salladslök. Arten anses härstamma från Asien. Hit räknas ibland också närbesläktad vårlök/grön lök. Löken skördas tidigt.

  • Vikt: Runt 30 gram per styck.
  • Smak: Salladslök har mild löksmak. 
  • Alternativ: Purjolök m.fl. mildare löksorter.
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik.
  • Förvaras helst kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. Hållbar några veckor.

PS: De engelska begreppen skiljer sig lite åt på olika platser. Spring onion används i England, green onion i USA.


ANVÄNDNING

Salladslök ät rå eller tillagad. Den kan användas som annan lök, men förekommer mest i sallader och soppor, samt flitigt wokad i det thailändska och kinesiska köket.

Ansa: Skär bort rotfästet och den grövsta övre, flikika, gröna delen. Skölj och skär i bitar vid behov. Används ofta hel.

Kokning: Lättkokas. Övriga tillagningssätt se recept och Kockskolan > Om tillagning grönsaker.

Koktid: 2-3 minuter för att mjukna. Tål längre koktider.

Recept med Salladslök

Det finns 102 recept med Salladslök

Annonser