Hemkokta kräftorBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Hemkokta kräftor

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min( + 10 h )

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Antal kilo

    • 1 kilo

      Kräftor (levande)
    • Lag:
    • 2.50 liter

      Vatten till kokning
    • 10 styck

      Dillkronor
    • 1 dl

      Salt till kokning
    • 1 tsk

      Strösocker
    • Tillbehör:
    •  

      Vitt matbröd
    •  

      Hårt bröd
    •  

      Smör el. margarin
    •  

      Kryddost (31% fett)
    •  

      Hårdost (lagrad)
  • Gör så här:
    1. Kontrollera att alla kräftor är levande. Sträck ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten skall då hastigt böjas in.

    2. Skölj kräftorna noga i kallt vatten.
      Koka upp vatten, salt, socker, dillkronor och anis. Låt koka 5-10 minuter.

      Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Koka i omgångar om större mängder. Koka 8-10 min på högsta värme från det att vattnet på nytt kokat upp.

    3. Stjälp upp kräftor och lag i en hink och låt kräftorna kallna i kylskåp, helst över natt. Eller ställ hinken i kallt vatten.

    4. Ta bort dillkvistarna. Lägg upp på fat.
      Garnera med färska dillkronor. Servera bröd och ost till. Kryddost är klassiskt.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Sälta är vanligt ihop med skaldjur. Kokta "naturella" skaldjur som räkor, kräftor, krabba och hummer är ganska salta även om vi kanske inte uppmärksammar detta på annat sätt än att man blir ganska törstig efter en sådan   LÄS MER
Kockens tips!

Kräftor kan frysas i sitt spad. Bör tinas långsamt i kylskåp. Kokta kräftor kan sparas i kylskåp ett par, tre dagar. Ta inte i kräftor som skall sparas med fingrarna utan använd ren tång. Läs mer > Om kräftor & kräftor.
Kräfttest 2007.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Hemkokt krabba

Hemkokt krabba

30 minEnkelt

0 voting
Hemkokt hummer

Hemkokt hummer

20 minEnkelt

Om oss