Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 15 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal bitar (8/tårta)

    • 1 dl

      Rundkornigt ris
    • 2 dl

      Vatten
    • 1 krm

      Salt
    • 5 dl

      Mjölk
    • 1.50 dl

      Sötmandel
    • 2 styck

      Ägg
    • 5 dl

      Mjölk
    • 1.50 dl

      Grädde
    • 1 msk

      Vetemjöl
    • 0.50 gram

      Saffran
    •  

      Matfett till ugnsform
    • Tillbehör:
    • 3 dl

      Vispgrädde
    •  

      Sylt
    • 1.50 liter

      Form rymmande
  • Gör så här:
    1. Koka grötris: Koka ris, vatten och salt i en kastrull cirka 10 minuter under lock.

    2. Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.

    3. Skålla (koka 1-2 min) mandel. Låt svalna. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.

    4. Pannkaka: Sätt ugnen på 200°C.

    5. Smörj en ugnssäker form med hög kant. 
      Vispa ihop mjölk, grädde och ägg.
      Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen.

    6. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

    7. Tillbehör: Vispa grädde.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och liknar hallon, men färgen är mattblå. Blåhallon växer vilt i Skåne och på Gotland.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Gotländsk saffranspannkaka
0 voting
Gotländsk saffranspannkaka
Om oss