Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin formBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form

  • 0 voting
    0Recension
    • 35 min

    • 18 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Rådjursfilé (ytterfilé)
    •  

      el. hjortfilé
    • 100 gram

      Brieost
    • 1 styck

      Jalapeño (färsk)
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • 50 gram

      Smör
    •  

      Matring
    • 200 gram

      Sallat
    • Sås:
    • 2 styck

      Schalottenlök
    • 1 klyfta

      Vitlök
    • 2 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Oxfond (konc.)
    • 2 dl

      Rött vin
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    • 2 msk

      Vinbärsgelé
    • 2 msk

      Steksky
    •  

      Matlagningsmjöl
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 190°C.

    2. Skala och hacka scharlottenlök och vitlök. Finhacka jalapeno. Skala och tärna potatisen. Skölj potatisen i kallt vatten och låt rinnan av. Förbered sallad.

    3. Skär köttet i stora bitar. Salta lätt. Tag en ringform som är ca 5 cm bred. Pressa ner kött och gör en grop i mitten. Fyll gropen med ost och hackad jalapeno. Salta och peppra.

    4. Sätt köttet i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt vila övertäckt i 10-15 minuter innan ringformen tas av.

    5. Sås: Hetta upp matfettet i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter utan att bränna.

    6. Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till hälften i cirka 5 minuter.

    7. Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med (silad) köttsky, vinbärsgelé och peppar. För tjockare sås tillsätt lite matlagnings­mjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Håll den varm på svag värme.

    8. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatisen i omgångar tills  knaprig. Salta och peppra lätt. Lägg tillbaka i pannan och håll det varmt.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Vilträtter är som regel mager, smakrik mat. Köttet, liksom tillbehören är mer eller mindre smakrika. Rådjurs- och hjortkött har mild viltsmak, medan älg, björn och vildsvin har kraftigare viltsmak. Serveras söta tillbehör till maten kla  LÄS MER
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Fin kalvsylta
Om oss