OstbrickaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ostbricka

  • 0 voting
    0Recension
    • 5 min

    • 16 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Portioner (à 125g)

    • 200 gram

      Hårdost
    •  

      t.ex. Präst el. Grevé
    • 200 gram

      Kittost
    •  

      t.ex. Gruyère
    • 150 gram

      Getost (chèvre)
    • 100 gram

      Färskost
    • 200 gram

      Vitmögelost
    • 150 gram

      Grönmögelost
    • Tillbehörsalternativ:
    •  

      Vindruvor
    •  

      Ostkex
    •  

      Päron
    •  

      Geléad sylt till ost
    •  

      Hjortronsylt
    •  

      Senap (stark)
    •  

      Portvin
    •  

      Rött vin
  • Gör så här:
    1. Välj minst 3 olika ostsorter, både hårda och mjuka. Välj ost med kraftigare smak än huvudrätten. Någon mögelost, get-fårost, färskost, hårdost, kittost.
       
    2. 250 gram per person är lagom om enbart ost och vin.
       
    3. Rumstempererad ost ger bästa smakupplevelser. Ta dock inte bort emballage förrän osten skall serveras.
      Paraffin och vax hyvlas bort före servering.
       
    4. Välj neutrala tilltugg som inte konkurrerar i smak. Neutrala kex, vitt bröd, milda frukter och grönsaker.
       
    5. Ät i smakordning, milda ostar först, avsluta med starka.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Pågående arbete.  LÄS MER
Kockens tips!

Fransmännen äter vanligen ost utan tillbehör, med undantag för vitt bröd (baguette). Vindruvor är tveksamt om rött vin serveras till osten. Gelé och senap är lite udda tillbehör, som ger en extra smakupplevelse.

Kommentar
Liknande recept
Om oss