Lammstek grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Lammstek grundrecept

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 20 min

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Skriv ut

  • Dela

Handla på

  • Ingredienser

    8 Antal portioner

    • 1.40 kilo

      Lammstek (benfri)
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 1 msk

      Timjan
    • 1 msk

      Rosmarin
    •  

      Salt & peppar
    • 2 msk

      Olivolja
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen till 175°C.

    2. Skala och hacka vitlök. Hacka timjan och rosmarin om färsk.

    3. Blanda timjan, rosmarin, vitlök, salt och peppar med olivolja och gnid in på köttet. Lägg steken i en ugnsfast form. Stick en kötttermometer i köttets tjockaste del.

    4. Sätt in köttet i ugnen. 

      Tidsåtgång cirka 30 minuter per kilo kött. Lammsteken är klar när innetemperaturen i köttet visar 55-65°C, beroende på om man vill ha den blodig eller rosa. Rekommendation cirka 63°C. För helt genomstek ca 70°C.

    5. Kött bör vila efter tillagning. Köttet blir bättre och blodar mindre. En stek bör vila i cirka 20 minuter.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Vitlökspotatis i ugn

Vitlökspotatis i ugn

  • 50 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Klyftpotatis i ugn

Klyftpotatis i ugn

  • 30 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Rödvinssås till kött

Rödvinssås till kött

  • 20 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Vitlökspotatis i ugn

Vitlökspotatis i ugn

  • 50 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Klyftpotatis i ugn

Klyftpotatis i ugn

  • 30 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Rödvinssås till kött

Rödvinssås till kött

  • 20 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Vitlökspotatis i ugn

Vitlökspotatis i ugn

  • 50 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Lammrätter är vanligtvis smakrika, bl.a. för att lamm är ganska smakrikt och för att tillbehören brukar vara smakrika. Variationsrikedomen är dock stor alltifrån asiatiska wokade rätter till klassiska lammstekar.  LÄS MER
Kockens tips!

En stek som ugnslagas tappar ca 20% i vikt.
Normal portionsvikt enligt Livsmedelverkets rekommendationer är 125 gram, vilket ger 6 portioner per kilo råvara.

Serveras stek äter man ofta större portioner och därför bör beräknad portionsmängd sättas till 150 gram, dvs ca 5 portioner per kilo råvara (8 portioner för 1,5 kg råvara).

Överblivet kött fungerar utmärkt som restmat kommande dagar.

Kommentar
Liknande Recipes
0 voting
Marinerad lammstek

Marinerad lammstek

1 h 20 minMedel

0 voting
Kryddmarinerad lammstek
Om oss