Hel kalkon i ugn - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Hel kalkon i ugn - grundrecept

  • 0 voting
    0Recension
    • 4 h

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 4 kilo

      Kalkon
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Hushållssnöre
    •  

      Matfett till stekning
    • 3-5 kg (6-10 port):
    •  

      160°> 2-3 tim eller
    •  

      180°> 1-1,5 tim eller
    •  

      200°>1 tim+150° 1,5 tim
    • 5-8 kg (10-16 port):
    •  

      160°> 3-4 tim eller
    •  

      180°> 1,5-2,5 tim eller
    •  

      200°>1,5 tim+150° 2 tim
    •  

      Innertemperatur ca 80°
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.

    2. Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Täck kalkonen efter ca en timme med folie för att bevara den saftig.

    3. Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är ca 80 grader. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.

    4. Låt kalkonen vila 30 min utanför ugnen.
      Sila gärna av skyn och red till en god sås.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar till

Amerikansk stuffing till kalkon

Amerikansk stuffing till kalkon

  • 1 h 15 min
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Kalkonmiddag à la Thanksgiving

Kalkonmiddag à la Thanksgiving

  • 4 h
  • 27 Ingredienser
  • Avancerat
Tranbärssylt

Tranbärssylt

  • 30 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Kraftfulla fågelrätter är ofta smakrika. Anka, gås, vildfågel är i sig smakrika, men oftasts är det tillbehören som har många olika smaker. Smakvariationen är stor, varför dessa rätter kräver lite extra engagemang och smakanalys  LÄS MER
Kockens tips!

Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Först hög, sedan låg temperatur ger saftigt kött och knaprig yta. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.

Kommentar
Liknande Recipes
0 voting
Hel kalkon i ugn

Hel kalkon i ugn

3 hAvancerat

0 voting
Svampcrêpes i ugn (varm)
Om oss