Brioche - smörrikt bröd av veteBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Brioche - smörrikt bröd av vete

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 8 h )

    • 7 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Sats

    • 500 gram

      Vetemjöl
    • 6 styck

      Ägg
    • 450 gram

      Smör
    • 1 msk

      Salt
    • 2 msk

      Strösocker
    • 2 msk

      Mjölk
    • 50 gram

      Jäst (färsk)
  • Gör så här:
    1. Använd en hushållsmaskin med degkrok eller blanda mycket väl med träslev e.d. Se till att smöret är rumsvarmt.

    2. Värm mjölken fingervarmt, 37ºC. Rör ut jästen i mjölken med en sked.

    3. Blanda mjöl, salt och socker i en stor bunke. Tillsätt vätskan och blanda ner ett ägg i taget. Tillsätt smör klickvis och blanda/knåda tills degen är helt slät (klumpfri). Täck över degen med en handduk och ställ svalt över natt. 

    4. Nästa dag: Knåda degen och lägg den i en eller flera smörade formar och låt jäsa under handduk till dubbel volym cirka 1 timme.

    5. Sätt ugnen på 150ºC.

    6. Sätt in brödet mitt i ugnen på ett galler och grädda 40-60 minuter. Stick en sticka i brödet och känn att stickan är torr (=klart).

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

En brioche är ursprungligen ett litet jäsdegsbröd med mycket smör gräddat i pastejform. Äts som frukostbröd, eller fylls med ragu på kött, grönsaker eller frukt. Namngivet efter landskapet Brie, öster om Paris. Franska: brier = knåda.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Grillat bröd

Grillat bröd

10 minEnkelt

0 voting
Italienska bröd
Om oss