Rabarber

Rabarber

Latin: Rehum rhaponticum

Engelsk översättning rhubarb

Fransk översättning rhubarbe

Italiensk översättning rabarbaro

Tysk översättning Rhabarber

Spansk översättning ruibarbo

Rabarber är ett släkte inom familj slideväxter. Det finns ett 50-tal arter. De är storväxta örter i tempererade och varma trakter i Asien. En del arter odlas som prydnads­växter, andra har använts inom folkmedicinen och vissa är ätliga, t.ex. arten matrabar­ber.

Matrabarber, som odlas i flera sorter, kan bli upp till 2 m hög. Den har långa rödgula stjälkar och stora gröna flikiga blad. Rabarber odlas i större delen av Sverige. Rabarber innehåller oxalsyra, som bör undvikas av personer med njurproblem. Idag finns sorter med lägre oxalsyrahalt t.ex. Elmblitz.

Det man äter på rabarbern är stjälkarna. Vårrabarber 
har odlats i växthus, där den vuxit i mörker. Den är ljust gulröd och mycket spröd. Senare säljs kraftigare rabar­ber utan blad. Rabarber har frisk, mycket syrlig smak. Den används som en frukt och är god i kompott, kräm, chutney och paj. Man kokar också marmelad och saft av den. Tillagas ej i aluminiumkärl (oxalsyran löser upp aluminium).

Förvaras i kylskåp. Hållbar några dagar. Går att frysa.

Recept med Rabarber

Det finns 13 recept med Rabarber

Annonser