Avokado

Avokado

(alligatorpäron, advokatpäron, hass)

Latin: Persea americana

Engelsk översättning avocado

Fransk översättning avocat

Italiensk översättning avocado

Tysk översättning Avocado

Spansk översättning aguacate

Avokado är en tropisk växt som tillhör familj lager­växter och härstammar från Centralamerika. Frukterna kommer från 15-20 meter höga träd. Skalet är skrovligt, hårt och svartgrönt. Fruktköttet är ljusgrönt-gulvitt. Den vanligaste sorten heter hass, är päronformad med knottrigt skal. Det finns även runda avokado med slätt skal. Frukten skördas omogen. Namnet kommer från det aztekiska ordet ahuacatl som betyder testikel, vilket beror på att frukten hänger i par. Förr kallades de i Sverige för alligatorpäron pga skalets likhet med skinnet på en alligator. De har också kallats för advokatpäron pga att avokado och advokat har samma stavning på franska (advocat). Avokados kan väga upp till 2 kg. De innehåller upp till 30% omättat fett, rikligt med protein och B-vitamin. Mogen avokado skall kännas lite mjuk. Övermogna svartnar. Skal och kärna äts inte.

  • Vikt cirka 160 gram per styck, varav cirka 100 gram fruktkött och resten kärna och skal.
  • Smak: Mogen avokado har smöraktig konsistens med mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Svår att ersätta.
  • Försäljning: Säljs färsk året om. Under oktober-april från Medelhavsområdet. Förekommer konserverad som guacamole på burk (kontrollera mängden avokado som varierar stort i burkarna).
  • Förvaring: Svalt. Ej under 7 grader och högst 13. Mogna bör ätas direkt. Omogna i svalt utrymme håller sig upp till en vecka. För att mogna läggs de i rumstemperatur någon dag.

Avokadoolja utvinns genom pressning av torkat avokadokött. Läs mer > Avokadoolja.


ANVÄNDNING

Avokado serveras ofta som förrätt exempelvis med skaldjursröra, skinkröra eller fiskrom i kärngropen. Passar utmärkt i kalla sallader och är även god naturell med salt och andra kryddor. Den är huvudingrediens i den mexikanska avocadoröran guacamole. Används normalt inte uppvärmd, men man kan laga soppa av avokado. En halv avokado är lagom per portion som förrätt.

Klassiska avokadorätter:

  • Guacamole som dip.
  • Avokadohalva med räkröra.

Ansa: Mogen avokado är lätt att skala och kan då skäras upp fint. Halvera först frukten genom att lägga ett längsgående snitt runt frukten. Använd en bredbladig kniv. Bänd upp försiktigt med kniven så att halvorna separeras och ta ur kärnan innan den skalas. Skär små snitt i skalkanten och dra av skalet i remsor. Skiva upp försiktigt. Avokadoköttet svartnar fort vilket kan motverkas med att genast droppa citronjuice över och servera så snart som möjligt.

Läs mer

Avokadoolja

Morton: Fruits of Warm Climate

Recept med Avokado

Det finns 79 recept med Avokado

Annonser