Semla med vispad grädde

Vispgrädde

(tjock grädde)

Engelsk översättning double cream, heavy/whipped cream

Fransk översättning crème double

Italiensk översättning panna da montare

Tysk översättning Schlagsahne

Spansk översättning nata

Vispgrädde är grädde med en fetthalt av 36-40%. Grädde finns i mjölk och är bara en större koncentration av mjölkfett. Om mjölk får stå stilla flyter grädden upp till ytan och kan "skummas av". Skummar man av grädden från mjölk får man i praktiken tjock grädde (vispgrädde).

Vispad grädde, dvs uppvispad vispgrädde, användes redan i antikens Rom. Det var förr svårt att handskumma grädde och kallas i 1800-talets kokböcker "gräddskum".  Gräddkakor och gräddbakelser innehöll inte vispad grädde utan bestod av en smet med grädde.

Säga vad man vill om fett, men grädde är en smakför­stärkare, som lockar fram smakämnen ur råvaror. Även en liten mängd grädde har stor effekt på resultatet.

Vispgrädde används i all matlagning; såser, gratänger, grytor, soppor desserter, eller vispad till frukt och bär.

Förvaras kallt vid högst +8°C. Går att frysa.
Hållbarhet 40%-ig: 1-2 veckor. Öppnad 3-5 dagar.
Hållbarhet 36%-ig: 3 veckor. Öppnad upp till 1 vecka.

Läs mer

Mellangrädde

Mjölk- och gräddsåser - färdiglagade

Recept med Vispgrädde

Det finns 482 recept med Vispgrädde

Annonser