Romansallat

Romansallat

(romainsallat, romersk sallat, bindsallat, cossallat)

Latin: Lactuca sativa var. longifolia

Engelsk översättning romaine lettuce, cos lettuce

Fransk översättning romaine

Italiensk översättning lattuga romana

Tysk översättning Römersalat, Römischer Salat

Spansk översättning lechuga romana

Romansallat har fått sitt namn för att romarna sannolikt åt den. Romansallat finns avbildad i 4000-åriga Egyptiska gravkamrar. Romarna kultiverade och åt mycket sallat 400 år f.Kr., vilket man åt efter måltiden för att smälta maten. Det är först senare som bruket blivit vanligt att äta sallat som aptitretare, eller till mat. Namnet är ganska nypåkommet, tidigare var sallaten känd som cossallat. Den kallas också för bindsallat för att man brukar binda ihop de ganska löst sittande toppbladen på det stora huvudet. Sallaten finns både som helgrön eller med brunlila toppblad. Den romansallat som säljs i butik är oftast ett mellanting mellan minisallat och färdig planta (bild ovan). Som fullvuxen ser den ut som en huvudsallat. 

Odling: Romansallat odlas mest som minisallat-plocksallat. Se Odla sallat & Odla minisallat.

Sortexempel: Pinokkio (bild ovan). Ettårig. Sås i soligt läge.
Jordmån: Mullrik, fuktighetsbevarande, väldränerad. 
Direktsådd: April-juli för skörd från juni-september.
Radavstånd: 3 dm. Plantavstånd 2,5 dm.
Sås var fjärde vecka för kontinuerlig skörd.


ANVÄNDNING

Smaken är kraftigare än vanlig huvudsallats och lätt bitter. Romansallat kan användas rå som enskild sallad, eller tillsammans med andra sorter. Den kan också förvällas (kokas lätt) eller lättstekas. Romansallat, liksom isbergssallat, ingår i den klassiska Caesarsalladen.

Alternativ: Krispsallat, Ekblad. 
Säsong: Säljs året om som baby roman. Vuxen sallat förekommer sällsynt.
Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbarhet cirka 1 vecka.

Läs mer

Odla minisallat

ODLA PLOCKSALLAT

Bilder romansallat

Recept med Romansallat

Det finns 13 recept med Romansallat

Annonser