Falukorv

Falukorv

Falukorv  är en tjock, kokt och varmrökt korv avsedd att ätas som rätt. Korven innehåller gris- och/eller nötkött, fett från gris, potatismjöl, lök, kryddor och vatten. Köttandel 50-70%, mager falukorv vanligen lägre.

Falukorven uppfanns i Falun på 1500- eller 1600-talet under tyskt inflytande. I gruvorna användes oxhud till transportlinor. Av köttet gjorde man korv som såldes till Stockholm som "falukorv". Korven röktets för att klara transporten. Den uppskattades mycket av huvudstadens invånare för den var köttrik och bestod av okkött.

Hur den tidens korv smakade kan vi bara drömma om, eftersom mycket av oxköttet har ersatts av griskött och andra tillsatser har tillkommit. Korven var sannolikt smakrikare än dagens milda falukorv.

Den milda falukorven är trots allt en svensk nationalklassiker och husmanskost. Den steks eller ugnslagas på många sätt. Fungerar i soppor och grytor. Korven har sin största spridning i mellersta Sverige.

Falukorv har fått s.k. särartsskydd inom EU, vilket innebär att de gamla svenska reglerna om namnskydd och innehåll kvarstår. Falukorv skall innehålla minst 40% gris- eller nötkött.

Läs mer

Testfakta om falukorv

Recept med Falukorv

Det finns 32 recept med Falukorv

Annonser