Pajformar

Pajformar

(pajfågel, pajskorsten)

Pajformer används till huvudrätter och till efterrätter.

Materialet kan vara av "svartnat" eller förtennat stål och i aluminium, gärna då med non-stick-beläggning. Det finns pajformar av keramik och lyxiga varianter av koppar belagd med råstfritt stål.

Pajformar av glaserad keramik tar åt sig värme långsamt och ger därmed inte någon knaprig yta. Den klassiska keramikformen är av tjockt gods med hög kant, som gör att värmen når ända in i mitten utan att skorpan blir bränd. Till sådan form brukar man använda pajfågel eller en pajskorsten av porslin, för att hålla upp pajlocket och för att släppa ut ånga i ett hål i näbben och som annars gör pajlocket vattnigt.

Pajformer av metall ger i allmänhet knaprigt pajskal, i synnehet om pajform med löstagbar botten används. Det finns pajformer med hög och låg kant, veckad eller slät.
Det finns också engångspajformar i aluminium.

Mest användbara formar är i storlek 22-25 cm i diameter. En stor paj är cirka 30 cm bred och det finns även små portionsformar.

Recept med Pajformar

Det finns 18 recept med Pajformar

Annonser