Drickbar, smaksatt, hälso- och matyoghurt

Yoghurt

(turkisk yoghurt, grekisk yoghurt)

Engelsk översättning yoghurt

Fransk översättning yaourt

Italiensk översättning yogurt

Tysk översättning Joghurt

Spansk översättning yogurt

Yoghurt är mjölk som syrats med mjölksyre­bakterier. Att sura mjölk var förr det enda sättet att bevara mjölk. Yoghurt är föregångaren till filmjölk och härstammar ursprungligen från Turkiet och sydöstra Europa, där den bereddes av get-, får- eller buffelmjölk.

Skillnaden mellan fil och yoghurt är vilken mjölksyra som tillsätts, samt skillnad i tillredning. Yoghurt­kulturen växer bäst i temperatur kring 40°C, fil i rumstemperatur.

Yoghurtkulturen omvandlar hälften av laktosen i mjölken till galaktos (=sockerart) och mjölksyra, vilket gör den lämpligt för laktosintoleranta.

Yoghurt används naturell eller smaksatt som frukost- eller mellanmål, samt som smaksättare till mat. T.ex. har man yoghurt i coleslaw. Mat(lagnings)yoghurt används till matlagning, t.ex. i såser eftersom den kan redas.

Fetthalt: Yoghurt 3%, lättyoghurt 0,5%, matyoghurt 8%.
Förvaring: Kylskåp vid högst +8°C. Ej frysbar.
Hållbarhet: 2-3 veckor för obruten fpk.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Mjölkfrämjandet

Recept med Yoghurt

Det finns 77 recept med Yoghurt

Annonser