Röd och grön spansk peppar (klicka för större bild)

Spansk peppar, chili

(chilifrukt, kajennpepparfrukt)

Latin: Capsicum annum, Capsicum frutescens

Engelsk översättning chili pepper, cayenne pepper

Fransk översättning piment, poivre de cayenne

Italiensk översättning peperone, pepe della caienna

Tysk översättning Chilipheffer, Cayennepfeffer

Spansk översättning pimiento

Spansk peppar (chilifrukt, chili, kajennpeppar) omfattar egentligen två arter med många olika sorter.

Capsicum annum är den mest odlade arten och har ett stort antal sorter, däribland vår vanliga paprika och t.ex. den medelstarka jalapeño, eller de lite större långsmala kajennpepparsorterna. Odlas i hela världen och flitigt i Europa. Blommorna är vita, medan frukternas färg, storlek och smak varierar kraftigt. De är dock vanligen milda jämfört med annan chili. Styrkan varierar från 0 (paprika) till 100.000 scovillegrader.

Capsicum frutescens är en flerårig art och tabasco är den vanligaste sorten. Odlas i Latin- & Sydamerika, Asien och Afrika. Frukterna är oftast mycket små och spetsiga, vanligtvis gula eller röda och med mycket stark smak. Styrkan ligger mellan 30.000 och 50.000 scovillegrader.

Det man i Sverige ofta kallar för spansk peppar är en vanlig sorts peppar vid namn Dutch chili.

Frukterna används färska, torkade eller inlagda som krydda till mat.

Läs mer

Chilepepparföreningen

Recept med Spansk peppar, chili

Det finns 169 recept med Spansk peppar, chili

Annonser