Vanligt smör

Vanligt smör

Latin: byturum

Engelsk översättning butter

Fransk översättning beurre

Italiensk översättning burro

Tysk översättning Butter

Spansk översättning mantequilla

Smör framställs av mjölk, eller rättare sagt av grädde. I gamla tider kärnade man smör i s.k. stötkärna, ett högt smalt träkärl, med tillhörande stav och hålplatta som stöttes upp och ner. Därvid klibbar fettkulorna samman och kärnmjölk avskiljs. Smör var ett sätt att konservera mjölksäsongens överskott på fett. Riklig saltning gav god hållbarhet. Industriellt sker tillverkning på liknande sätt.

Smör
består till 80 % av mjölkfett, samt av vatten och andra ämnen från mjölk. Mjölkfettet har en hög andel mättade fettsyror och en låg andel fleromättade. Smörfett innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E. Vanligt smör innehåller 1,2% salt, extrasaltat 1,8% (+50%). 

Smör har stor betydelse i matlagning, dels för sin egen smak, dels som smakförstärkare av andra råvaror. En klick smör i potatismoset är exempel på detta, liksom smör i såser, soppor o.s.v. Fisk och kött som steks i smör tar inte upp fett i varan men ger fin stekyta.

Fetthalt: 80%. Andra smörfettsprodukter 10-80%.
Förvaras kallt vid högst +10°C. Går att frysa.
Hållbarhet: 2 månader eller mer.
Omvandling fast: 1 dl = 95 g. 100 g = 1,05 dl.
Omvandling smält: 1 dl = 90 g. 100 g = 1,1 dl.

Recept med Vanligt smör

Det finns 1087 recept med Vanligt smör

Annonser