
Rapsolja
Latin: Oleum brassica napus var. oleifera
rapeseed oil , canola oil
huile de colza
olio di colza
Rapsöl
aceite de colza
Biologi
Raps tillhör släkte kålväxter inom familj korsblommiga växter och är nära släkt t.ex. med senap och kålrot.
Det är en meterhög ört med klargula vida blommor.
Raps är en odlad oljeväxt, som har uppkommit genom korsning mellan arterna kål och rova.
Framställning
Rapsolja utvinns genom pressning av de svarta rapsfröna, som innehåller 30-40% fett. Används främst till margarin, matolja och specialfetter, men även för belysning, som hydraulolja, sågkedjeolja, och som drivmedel till diselfordon. Det finns både kall- och varmpressad olja. Står det inget på flaskan så är den sannolikt varmpressad.
Kallpressad rapsolja utvinns genom mekanisk pressning av fröna i kvarn och är kraftigt gul. Kallpressad anses finare och är därför dyrare.
Varmpressad olja utvinns genom att fröet först värms upp innan pressning och man får på så sätt ut mer olja. Därefter rensas oljan från skalrester. Slutprodukten är en ljusgul olja med neutral smak.
Smak
Rapsolja smakar på olika sätt beroende på rapssort, jordmån, klimat säsong, pressmetod etc. Smakmässigt skiljer man på tre smakområden, neutral, blommig eller nötig smak. Varmpressad olja har neutral smak och kallpressad kan vara blommig eller nötig. Kallpressad olja är naturligt smakrik och, liksom för olivoljor, är smakvariationen stor.
Nötig smak: Höstskördad raps brukar ge nötig smak och har vanligen en mjuk, rund och fyllig smak, lätt smörig, ibland med viss söt honungsaktig ton. Det finns också nötig olja med lätt bränd ton och med viss beska.
Blommig smak: Vårskördad raps brukar ha blommig, vegetabilisk karaktär, med toner av ärter och grönska. De kan vara milda, lena eller lätt sträva, beska.
Gastronomi
Rapsolja användas i matlagning som andra matoljor till stekning, fritering, bakning, dressing, marinerader etc. Oljans skiftande smak ger olika karaktär åt maten.
En nötig olja kan passa väl i brödbak eller när man bryner (steker) mat. Blommiga oljor passar väl som smaksättare i sallader eller t.ex. till marinering av frukt med lite honoung. Olja med neutral smak används när matvaran skall tala för sig själv, t.ex. lämplig som frityrolja.
Hälsa
Rapsolja har mycket låg andel (7%) onyttigt mättat fett och hög andel hälsosamma fleromättade fettsyror, omega-3 (10%) och omega-6 (20%). 63% är enkelomättat fett.
Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
Förvaras svalt och mörkt.
Hållbarhet: Lång hållbarhet, många månader.
Omvandling: 1 dl = 90 g. 100 g = 1,1 dl.
Läs mer
Recept med Rapsolja
Det finns 102 recept med Rapsolja
-
Tempurasparris med citrondipp
Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kumminhalstrad gravad lax med sellericreme och citron (tapas)
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus
-
Chicken Apricot with homemade mayonnaise
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kronfågel
-
Majonnäs
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia
-
Griljerade auberginetournedos
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Honungs- och pepparglaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsdipp
Tid: 2 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Hirsfärsbullar
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Haricots verts med vinägerrussin (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Mozarellaöverbakade squashbåtar
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Peter, Naturskyddsföreningen
-
Citrusmarinerad lax med äpple, pepparrot och tomat
Tid: 24 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus