Rapsolja

Rapsolja

Latin: Oleum brassica napus var. oleifera

Engelsk översättning rapeseed oil , canola oil

Fransk översättning huile de colza

Italiensk översättning olio di colza

Tysk översättning Rapsöl

Spansk översättning aceite de colza

Biologi

Raps tillhör släkte kålväxter inom familj korsblommiga växter och är nära släkt t.ex. med senap och kålrot.
Det är en meterhög ört med klargula vida blommor.
Raps är en odlad oljeväxt, som har uppkommit genom korsning mellan arterna kål och rova.

Framställning
Rapsolja utvinns genom pressning av de svarta rapsfröna, som innehåller 30-40% fett. Används främst till  margarin, matolja och specialfetter, men även för belysning, som hydraulolja, sågkedjeolja, och som drivmedel till diselfordon. Det finns både kall- och varmpressad olja. Står det inget på flaskan så är den sannolikt varmpressad.

Kallpressad rapsolja utvinns genom mekanisk pressning av fröna i kvarn och är kraftigt gul. Kallpressad anses finare och är därför dyrare.

Varmpressad olja utvinns genom att fröet först värms upp innan pressning och man får på så sätt ut mer olja. Därefter rensas oljan från skalrester. Slutprodukten är en ljusgul olja med neutral smak.

Smak
Rapsolja smakar på olika sätt beroende på rapssort, jordmån, klimat säsong, pressmetod etc. Smakmässigt skiljer man på tre smakområden, neutral, blommig eller nötig smak. Varmpressad olja har neutral smak och kallpressad kan vara blommig eller nötig. Kallpressad olja är naturligt smakrik och, liksom för olivoljor, är smakvariationen stor. 

Nötig smak: Höstskördad raps brukar ge nötig smak och har vanligen en mjuk, rund och fyllig smak, lätt smörig, ibland med viss söt honungsaktig ton. Det finns också nötig olja med lätt bränd ton och med viss beska.

Blommig smak: Vårskördad raps brukar ha blommig, vegetabilisk karaktär, med toner av ärter och grönska. De kan vara milda, lena eller lätt sträva, beska.

Gastronomi
Rapsolja användas i matlagning som andra matoljor till stekning, fritering, bakning, dressing, marinerader etc. Oljans skiftande smak ger olika karaktär åt maten.

En nötig olja kan passa väl i brödbak eller när man bryner (steker) mat. Blommiga oljor passar väl som smaksättare i sallader eller t.ex. till marinering av frukt med lite honoung. Olja med neutral smak används när matvaran skall tala för sig själv, t.ex. lämplig som frityrolja.

Hälsa
Rapsolja har mycket låg andel (7%) onyttigt mättat fett och hög andel hälsosamma fleromättade fettsyror, omega-3 (10%) och omega-6 (20%). 63% är enkelomättat fett.


Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
Förvaras svalt och mörkt.
Hållbarhet:  Lång hållbarhet, många månader.
Omvandling: 1 dl = 90 g. 100 g = 1,1 dl.

Läs mer

Rapsolja.nu

Svensk Raps

Nationalencyklopedin NE

Recept med Rapsolja

Det finns 102 recept med Rapsolja

Annonser