Oregano

Oregano

(kungsmynta, vildmejram)

Latin: Origanum vulgare

Engelsk översättning oregano, wild majoram

Fransk översättning origan

Italiensk översättning origano

Tysk översättning oregano

Spansk översättning orégano

Oregano är en flerårig buskliknande växt cirka 4 dm hög och en nära släkting till mejram, dock med starkare mer markerad smak. Bladen är ludna och blommorna vackert purpurfärgade. Den växer vilt i större delen av Europa, Asien och Amerika, även i Sverige. Skott, blad och knoppar används som krydda, såväl färsk som torkad. Det finns flera varianter av oregano, tex. grekisk och gulbladig oregano. Förr ansågs oregano vara en kärleksört, samt en trolldomsört som skyddade folk mot sjukdomar.

Odling: Oregano är flerårig och härdig i södra Sverige. Den går att odla i kruka om vinterklimatet är för bistert. Planteras i soligt, torrt dränerat läge och är en torktålig växt. Jorden bör vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik. Förökas genom delning av plantan eller frösås. Plantas beskärs bäst på våren, den behöver få vara ifred inför vintern. Skörda hela kvistar med blommor en torr, solig förmiddag och häng kvistarna upp och ner på en mörk, torr och luftig plats. Det går även att frysa in färska blad.


ANVÄNDNING

Blad och blommor används färsk eller torkad. Oregano är lite skarp i smaken och skall användas med försiktighet. Kokning förstör smakämnena, varför den bör tillsättas sent i matlagningen, strax före servering. Oregano har sin givna plats i italienska pizza- och pastarätter, tillsammans med ost och tomat. Den är också god till grillat kött och i en mustig soppa, eller i grönsallad, tomaträtter, köttsåser samt i bröd. Prova att krydda olja eller vinäger med oregano, gärna i kombination med några andra kryddor.

Alternativ: Mejram.

Säsong: Säljs färsk i kruka året om.

Förvaring: Färsk knippe förvaras svalt eller i vattenglas. Hållbar cirka en vecka.
Torkad förvaras torrt och mörkt.

Recept med Oregano

Det finns 47 recept med Oregano

Annonser