Saffran

Saffran

Latin: Crocus savitus

Engelsk översättning saffron

Fransk översättning safran

Italiensk översättning zafferano

Tysk översättning Safran

Spansk översättning azafrán

Saffran är en exklusiv krydda från saffrankrokus, en kortväxt blomma (1,5 dm hög) med lila kronblad snarlik den vanliga krokusen som finns i Sverige. Arten har sitt ursprung i Asien och fördes till England av romarna och till Spanien av Araberna. Den bästa saffran lär komma från Valencia i Spanien. Det är de torkade pistillmärkena som används. Färgen är mörkröd, men färgar mat gul. Pistillerna skördas och rensas för hand. Det går åt 80 pistiller till 0,5 gram saffran, vilket gör saffran till världens dyraste krydda. Å andra sidan är åtgången liten vid matlagningen.

Saffran säljs som märkesflikar (tunna korta trådar, bild ovan) eller mald till fint pulver i 0,5-grams påsar. Märkesflikar kan man ibland hitta i specialiserade kryddbodar, t.ex. Stockholms Eter- & Essensfabrik (länk nedan). Saffran erbjuds man ofta att köpa på marknader i varma länder, men mången turist har vid hemkomst upptäckt att det varit en förfalskning. Mald saffran hittar man i alla livsmedelsbutikers kassor förpackade i 0,5 grams påsar.


ANVÄNDNING

Sedan klassisk tid har saffran använts till smaksättning av mat och vin, som färgämne och doftämne i kosmetika, samt läkemedel. De kanske mest kända saffransrätterna är spansk paella, italiensk risotto och fransk Medelhavssoppa. I Sverige är saffran välkänd i lussekatter.

Puveriserad saffran kan användas direkt i maten. Helst bör saffran först lösas i (varm) vätska vilket ger bättre effekt. För att få ut mer smak ur saffran kokar man upp pulvret i vätska t.ex. mjölk. Låt svalna och ställ in i kylskåp över natt.

Omalda märkesflikar smulas mellan fingrarna eller stöts i mortel ofta tillsammans med bit- eller strösocker innan den användas i matlagning och bakverk. Av saffranssockret kan man göra ett koncentrat genom att hälla över krosset (3 gram märkesflikar och 1 tsk socker) i en burk med lock och sedan tillsätta en skvätt konjak (6 cl). Rör om så att sockret löser sig, sätt på lock och ställ mörkt och svalt i minst en vecka. Man kan använda 1 ½ tsk av koncentratet istället för 1 gram saffran.

Förvaring: Torrt och mörkt i försluten förpackning. Lång hållbarhet, se förpackning.
Eget koncentratet kan sparas i ett halvår.

Läs mer

Sthlms Aeter & Essencefabrik

Recept med Saffran

Det finns 68 recept med Saffran

Annonser