Sagogryn & potatismjöl (klicka för större bild)

Potatismjöl, sagogryn

(potatisflingor, potatisstärkelse)

Potatismjöl består huvudsakligen av renad potatis­stärkelse. Mjölet är helt fritt från gluten och färgen är vit.

Sagogryn är potatisstärkelse i kulform. Används på samma sätt som potatismjöl. Ej att förväxla med sago (mjöl från sagopalmen).

Potatisflingor är potatisstärkelse som valsats och torkats. Potatisflingor används bl.a. till att göra bröd saftigare.

Hälsa: Potatismjöl är glutenfritt.

ANVÄNDNING

Potatismjöl används som förtjockningsmedel i första hand för att reda dessertsåser, till fruktkrämer och saft, men även för att reda andra såser och soppor, eller för att baka små och mjuka kakor. Potatismjöl på bär i fruktpajer suger upp vätska och gör fruktpajer torrare. Potatismjöl ger en klar redning. Jfr: Redningsmängd. Stärkelsen sönderdelas om krämen/vätskan kokar eller hålls varm för länge och blir då tunnflytande. Sås e.d. bör sjuda för att undvika klumpbildning.

Omvandling: 1 msk/15 ml = 12 g. 10 g = 13 ml.

Läs mer

Om stärkelsemjöl, redningsmängd

Glutenfritt mjöl

Recept med Potatismjöl, sagogryn

Det finns 44 recept med Potatismjöl, sagogryn

Annonser