Sherry- och rödvinsvinäger (klicka för större bild)

Rödvinsvinäger

(sherryvinäger)

Engelsk översättning red wine vinegar, sherry vinegar

Fransk översättning vinaigre de vin rouge, vinaigre de sherry

Italiensk översättning aceto di vino rosso, aceto di sherry

Tysk översättning Rotweinessig, Sherryessig

Spansk översättning vinagre de vino tinto, vinagre de sherry

Rödvinsvinäger framställs genom jäsning av rött vin och skall ha en syrahalt (andel ättiksyra) av minst 6%.

Rödvinsvinäger görs av många olika druvsorter t.ex. Pinot Noir, Barbera, Cabernet Sauvignon. Tillverknings­metoderna varierar och liksom för vinodlare går uppfattningar isär om rätt och fel, bra, bäst, dåligt etc. Ibland anges tillverkning enligt naturmetoden (understatement = finare), eller att det är en "riserva". Finare vinäger lagras på ekfat en längre tid.

Vinäger beskrivs som viner. Så här kan det låta: "Smaken är fruktig och vinös med bra balans mellan syra och druvarom". Karaktären är rund och smakrikare än hos vitvinsvinäger. Ibland smaksätts vinägern med kryddor.

Rödvinsvinäger förhöjer smaken och ger syrlig karaktär till dressing, sallader, såser, grytor och soppor. Passar bra till kötträtter. Röd vinäger+rödlök används till ostron.

Sherryvinäger har liknande egenskaper, användning.

Förvaras i tillsluten flaska, gärna svalt. Lång hållbarhet.

Recept med Rödvinsvinäger

Det finns 30 recept med Rödvinsvinäger

Annonser