Varm och kallpressad olivolja samt på spray

Olivolja

(kallpressad olja, varmpressad olja)

Latin: Olium oliva

Engelsk översättning olive oil

Fransk översättning huile d'olive

Italiensk översättning olio di oliva

Tysk översättning Olivenöl

Spansk översättning aceite de oliva

Olivolja är vegetabiliskt fett pressad ur svarta oliver.
Det finns många olika sorter med stor smakvariation.

Man skiljer i princip på två slags pressningar. Kallpressad olja (virgin olive oil) som är finast och varmpressad (pure olive oil), som innehåller restprodukter.

När det bara står "virgin oil" (jungfruolja) eller "pure oil" brukar man vanligtvis avse olivolja. Olivolja anses av många som extra hälsosam, jämfört med annat fett. Olivolja innehåller en stor andel nyttiga, enkel- och fleromättade fetter, samt antioxidanter och vitamin E.

Oljans kvalitet och smak beror även av olivträdets sort och växtförhållander. Det finns mer än 300 olika sorter. Fortfarande är handplockning bästa metod för att få kvalitativ olja. Skadade olivbär börjar lätt jäsa vilket försämrar kvaliteten. Det går åt 2000-4000 st (6 kg) till en liter olja.

Olivolja är klassiskt matfett i Medelhavsområdet. Största producent är Spanien följt av Italien. Oljan användes under forntiden bl.a. som konserveringsmedel, vilket lever kvar än idag i form av t.ex. sardiner i olja. I Sverige användes olivoljan mycket sällan före andra världs­kriget, men är numera vanlig. Olivolja används som stekfett, smaksättare, till bakning m.m.

Fetthalt: 100% vegetabiliskt. 
Förvaras svalt och mörkt. Varm olja härsknar.
Hållbarhet:  Lång hållbarhet, många månader, år.
Omvandling: 1 dl = 90 g. 100 g = 1,1 dl.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Recepthjälpen

Recept med Olivolja

Det finns 673 recept med Olivolja

Annonser