Lammtunnbringa

Lammtunnbringa

(lammslaksida, lammrulle)

Engelsk översättning lamb thin brisket, flank of lamb, breast of lamb

Tysk översättning Lammdünnung, Lammbrust

Spansk översättning falda de cordero

Lammtunnbringa (lammslaksida) är nedre, bakre delen av bröstkorgen (magpartiet). Den främre benämns bringa. Köttet är fettrikt (13%), smakrikt och prisvärt.

Av tunnbringan får man revbensspjäll, utmärkta att grilla. Benfritt kan köttet fylllas och rullas ihop till en lammrulle. Färdig rulle med färs finns ibland att köpa hos köttspecialiter. Brukar också kunna beställas. Tunnbringa används även i grytor eller till färs.

VIKT, PORTIONSVIKT Lammtunnbringa

Hel tunnbringa väger cirka 1,5 kg med ben. Ofta säljs den rakskuren vilket passar till att göra lammrulle. En sådan väger cirka 1 kg med ben och 800 gram urbenad. För att själv bena ur köttet snittar man på var sida om revbenet samt en bit ner utefter brosksenan. Lossa sedan undersidan och dra ut benet.

Råvikt

Ben

Matvikt

Rens

Köttdel

gram

gram

gram

gram

gram

1000

200

800

300

500


Viktminskning vid tillagning är cirka 30%. Tunnbringa innehåller en hel del fett, senor och svål vilket brukar skäras bort på tallriken. Av 1 kg råvikt får man ut cirka 350 gram tillagad rent kött.

Portionsvikt: Beräkna 350-400 gram råkött med ben per normalportion, eller 300 gram utan ben. För färserad lammrulle minskar köttbehovet till 225-250 gram råkött utan ben. En färserad normal lammrulle (800g råkött) bör vara lagom till 4 portioner.


TILLAGNING & TEMPERATUR TUNNBRINGA

Tunnbringa med ben är bra grillkött. Urbenad kan den fyllas och rullas ihop och bindas till en stek. Man kan fylla med lite vad som helst, t.ex. färs, lätt stekta baconskivor, strimlad lök, purjo, spenat, rotsaker och krydda på olika sätt t.ex. med senap. Tillsätt äggula i smet för att binda ihop. Lammrullen kan ätas varm eller kall. Hållbar cirka en vecka i kylskåp.


KOKA Lammrulle
Bena fint ur bringan.
Lägg ut bringan med bensidan upp.
Krydda och fyll t.ex. med färsblandning.
Rulla ihop hårt och knyt ihop med bindgarn.
Koka upp vätska (vatten, buljong, vin).
Lägg i rullen. Koka upp. Skumma av.
Tillsätt eventuella smaksättare (lök, morot).
Låt sjuda under lock i 1-1,5 timmar.
Köttet är klart vid innertemperatur 65-75ºC.
Ta ur och låt vila i folie i ca 10 minuter.
Skär sedan bort snöret. Gör sås av buljong.

För fin stekyta:
Sätt ugnen på 175-225ºC.
Ta ur köttet vid innertemperatur ca 60ºC.
Lägg i ugnssäker form. Sätt i nedre ugnsdel.
Stek färdigt med fin stekyta, ca 15 minuter.
Vänd köttet några gånger för fin yta runt om.
Köttet är klart vid innertemperatur 65-75ºC.
Skär sedan bort snöret. Gör sås av buljong.


BRÄSERA Lammrulle
Bena fint ur bringan.
Lägg ut bringan med bensidan upp.
Krydda och fyll t.ex. med färsblandning.
Rulla ihop hårt och knyt ihop med bindgarn.
Bryn rullen runt om i smör i het gryta.
Fyll på med vätska (vatten, buljong, vin).
Låt sjuda under lock i 1-1,5 timmar.
Se till att det inte kokar torrt.
Köttet är klart vid innertemperatur 65-75ºC.
Ta ur och låt vila i folie i ca 10 minuter.
Skär sedan bort snöret. Gör sås av skyn.


UGNSSTEKA Lammrulle
Bena fint ur bringan.
Köttet bör vara rumstempererat.
Sätt ugnen på 175ºC (-200ºC).
Lägg ut bringan med bensidan upp.
Krydda och fyll t.ex. med färsblandning.
Rulla ihop hårt och knyt ihop med bindgarn.
Lägg i ugnssäker form. Sätt i nedre ugnsdel.
Häll sky eller lite vatten då och då på steken.
Stek ca 1,5 tim. Klart vid innertemp. 65-75ºC.
Ta ut och låt vila i folie i ca 10 minuter.
Skär sedan bort snöret. Gör sås av stekskyn.


GRILLA Lammspjäll
Marinera köttet eller gnid in med grillolja.

Köttet bör vara rumstempererat.
Skär ett tätt rutmönster i spjällens fett.
Grilla hel bit i 5-10 minuter per sida.
Skivad grillas i 4-6 minuter per sida.

Alternativ: Ugnsgratinera på 225ºC.

Stektid: 10-20 minuter per sida.

Recept med Lammtunnbringa

Det finns 1 recept med Lammtunnbringa

Annonser