Bordssenap - färdiglagad

Bordssenap - färdiglagad

(engelsk senap, fransk senap, dijonsenap)

Engelsk översättning mustard

Fransk översättning moutarde

Italiensk översättning senape, moutarda

Tysk översättning Senf

Spansk översättning mostaza

Bordssenap vanligen kallat bara senap, tillverkas av senapsfrön. Fröna mals och blandas på olika sätt och blir då den senap vi använder. Senap är känd som smaksättare sedan urminnes tid. Arten svartsenap omtalas i Bibeln och kultiverades i Palestina varifrån den infördes till Egypten, antikens Grekland och Rom. Senap har också en lång historia i Europa som krydda och medicinalväxt. Kommersiell produktion av senap startade i Dijon på 1300-talet och i England i början av 1700-talet. 

Fransk senap som klassiskt tillverkas av arten brunsenap (serpatesenap) är smakrikare och mildare än engelsk senap. Fransk senap är sällan söt. Senap från Dijon innehåller traditionellt vitt vin eller vinmust, senap från Orléans vitvinsvinäger och senap från Bordeaux, som vanligen är mildare och mörkare, innehåller druvmust och andra kryddor. Senap från Meaux (moutarde à l´ancienne) får sin smak och färg från grovkrossade senapssorter och vinäger.

Engelsk senap har stark smak och görs av arten vitsenap. Den säljs vanligen som pulver med gurkmeja tillsatt, som sedan blandas ut med vatten och andra smakämnen.

Senap produceras i många länder. Tysk klassisk senap liknar senapen från Bordeaux. Mostarda di Cremona från Italien tillreds av krossad frukt i en sötsur sås innehållande senap. Amerikansk senap brukar färgas med gurkmeja och är vanligen mild och söt. Svensk senap är också mestadels mild och söt. Skånsk senap görs av grovkrossad brunsenap och en del av senapsfröna finns kvar (se bilden ovan). Senap säljs i ett stort antal varianter. Senap kan man enkelt blanda själv med olika mängd senapspulver, matolja, ättika, vinäger, vin, peppar, salt, kryddnejlika, kanel, socker, honung, pepparrot, chili, paprika och frukt, ja i stort sett vad som helst enligt eget tycke.


ANVÄNDNING

Bordssenap används på många sätt som tillbehör eller smaksättning t.ex. av en sås. Senap som kokar kan skära sig och senap tillsätts därför sent i anrättningar. Senap är gott till de flesta slags korv-, fläsk- och kötträtter och självklar till svensk ärtsoppa. Senap smetas på skinkan och grilljeras till jul. På liknande sätt förekommer senapsgriljering av vilt t.ex. kanin och fågel t.ex. kyckling samt av feta fiskar som lax och makrill. I det engelska köket förekommer att man blandar senapen med äggvisp eller smaksätter med ansjovis som serveras till fisk. Senap kan vara ingrediens i majonnäs, gravlaxsås, cumberlandsås, salladsdressingar och marinader. Senapspulver är en vanlig ingrediens i curry.

Alternativ: Olika sorters senap brukar kunna ersätta varandra.

Förvaring: Senap förvaras i sluten förpackning. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp. Mycket lång hållbarhet. Om senapen torkat ihop, rör ut den med lite matolja.

Omvandling: 1 dl = 175 g. 100 g = 0,6 dl.

Läs mer

Senapsört

Senapsfrön

Recept med Bordssenap - färdiglagad

Det finns 229 recept med Bordssenap - färdiglagad

Annonser