Grön-, svart- & vitpeppar

Vitpeppar

Engelsk översättning white pepper

Fransk översättning poivre blanc

Italiensk översättning pepe bianco

Tysk översättning Weisspfeffer

Spansk översättning pimienta blanca

Vitpeppar är mogna orange-röda frukter från arten vanlig peppar. Bären läggs enligt klassisk metod ner i säckar som sänks ner i rinnande vatten i en vecka, s.k. retting, för att skilja det mörkare skalet från fruktköttet. Skalet mjuknar och lossnar, rester gnids sedan bort. Skalen kan också tas bort på mekanisk, kemisk och biologisk väg vilket även kan ge smakskiftningar. Därefter får de nakna fröna ligga i solen för att torka.


ANVÄNDNING

Vitpeppar är den vanligaste pepparkryddan och använd i all slags matlagning. Den är mildare än svartpeppar och användbar t.ex. i ljusa såser där man inte vill ha svarta prickar.

Alternativ: Svartpeppar, sichuanpeppar.

Säsong: Kan köpas året om.

Förvaring: Vitpeppar förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Korn behåller smaken mycket längre än mald.

Läs mer

Om peppar

Vanlig peppar

Vitpeppar

Sichuanpeppar

Recept med Vitpeppar

Det finns 214 recept med Vitpeppar

Annonser