Rådjurskött

Rådjurskött

Latin: Capreolus capreolus

Engelsk översättning roe deer

Fransk översättning chevreuil, cerf commun

Italiensk översättning cervi, capriolo

Tysk översättning Reh

Spansk översättning ciervos, corzo

Rådjur är en art i familj hjortdjur. Den är upp till 1,5 m lång och har en mankhöjd uppemot 1 m. Pälsen är på rygg och sidor ljust rödbrun på sommaren och brungrå vintertid. Den är vit under och baktill. Rådjur finns i större delen av Europa och österut genom Asien till Stilla havet. Den svenska stammen har ökat kraftigt och uppgår till omkring 700 000 djur. De finns över hela Sverige utom i fjällkedjan.

Rådjur har funnits och jagats i Norden sedan stenåldern. Av skinnen bereddes bl.a. mjuka byxfoder, och köttet hade hög status. Jakt var förbehållet kungen. Det skjuts cirka 200.000 rådjur per år i Sverige. Rådjurskött anses av många som något av det bästa kött man kan få. Det är finfibrikt och lent, med mild viltsmak.

Rådjur tillagas på samma sätt som nötkött. Som tillbehör passar ofta andra produkter från skogen, t.ex. svamp, geleade vilda bär etc. En stek med innertemperatur 60-65°C är rosa innuti och vid 70° är den genomstekt, om den får vila 10-15 min efter ugnsbesöket, vilket vi alltid rekommenderar. Höj ytterligare 5° om steken inte vilas.

Stektemperatur

Ugns-

     Innertemperatur 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

52°C

57°C

65°C

Stek

125°C

55°C

62°C

68°C

Läs mer

Sv. Jägareförbundet

Nationalencyklopedin NE

Bild: Stefan Oscarsson

Recept med Rådjurskött

Det finns 6 recept med Rådjurskött

Annonser