Rosmarin

Rosmarin

Latin: Rosmarinus officinalis

Engelsk översättning rosemary

Fransk översättning romarin

Italiensk översättning rosmarino

Tysk översättning Rosmarin

Spansk översättning rosmarino

Rosmarin är en flerårig ständigt grön buske, upp till manshöjds storlek tillhörande familj kransblommiga växter. Blommorna är vanligtvis ljusblå. Den trivs vid havet, därav dess latinska namn som betyder rosen från havet. Den är närbesläktad med lavendel. Urspung från Medelhavet. Det är buskens barrlika blad som används som krydda och ur bladen utvinns väldoftande rosmarinolja. Rosmarin offrades till gudinnan Afrodite och ansågs vara en kärleksört. I Egyptisk sedvänja sätts en kvist i den avlidnes händer, som en symbol för hågkomst. Växten ansågs även befrämja minnet.

Odling: Växten klarar inte svenskt vinterklimat, utan mår bäst av att odlas i en rymlig lerkruka, som under vinterhalvåret tas in på en ljus, sval och frostfri plats. Rosmarin kan sås eller förökas med stickling eller avläggare. Färdiga plantor finns att köpa. Krukan skall vara väl dränerad t.ex. med leca-kulor eller små stenar i botten. Plantera/ställ krukan på en solig och skyddad plats sommartid. Duscha plantan då och då. Blad plockar man efter behov under säsongen. Vill du skörda blad för torkning så är det lämpligast att göra det strax innan blomningen. Skörda hela kvistar och häng dem upp och ner. När de torkat repar man av bladen.


ANVÄNDNING

Rosmarin används både färsk och torkad. Torkade hårda blad krossas i en mortel alldeles innan användningen. Den har stark arom och skall användas försiktigt i matlagning. Använd några stycken som krydda i marinader, stuvningar eller till starka rätter som vilt och lamm, eventuellt även till rostbiff. Fungerar bra som grillkrydda ihop med andra kryddor, eller lägg några kvistar på grillglöden för väldoftens skull. Förekommer som krydda i korv. Avlägsna kvistar och blad innan servering. 

Man kan låta en kvist "dra" i mjölk, som smaksättare till någon efterrätt, eller en kvist i sockerskålen för att ge fin doft. Kan ingå i doftpåsar. Blanda gärna rosmarin och vinäger. Prova också att krydda brännvin med några kvistar. Blommorna kan man använda som garnering av en sallad och de kan också kanderas. Rosmarinhonung är en specialitet i franska Narbonne.

Alternativ: Timjan.

Säsong: Odlad i kruka säljs året om.

Förvaring: Förvaras bäst i sin kruka.
Torkad förvaras torrt och mörkt i försluten förpackning.

Recept med Rosmarin

Det finns 84 recept med Rosmarin

Annonser